Pressrelease
Pressmeddelande 24 januari 2025
2025 års stipendium ur Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen
Stipendiet ur Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen 2025 går till Sofia Winiarski och musikuppsättningen Stulen Musik. 700.000 kronor doneras till konsertprojektet Stulen Musik, som är en konsert om nazisternas försök att utplåna den judiska musikkulturen.
Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen delar varje år ut ett stipendium i syfte att stödja dem som har en vilja att kommunicera, informera, bildsätta eller på annat sätt förmedla kunskap om Förintelsen till en bred svensk publik.
Under Förintelsen försökte nazisterna utplåna all judisk musik och dess inflytande över den europeiska kulturen där musik sågs som den främsta konstformen. Europas mest värdefulla partitur, ovärderliga instrument och manuskript förbjöds, stals och tiotusentals musiker förbjöds att utöva musik, förföljdes och mördades.
I föreställningen Stulen Musik tar musikhistorien sitt avstamp i nazisternas strävan efter att för alltid tysta judisk musik, men också om musikens centrala roll som kulturbärare och motståndshandling. Musiken som framförs i Stulen Musik är hämtad ifrån de musiker som drabbades av plundring och förföljelse. Ett rikt galleri av framstående tonsättare som mördas under Förintelsen, som Pavel Haas, Hans Krása, och Ilse Weber med flera är representerade i Stulen Musik.
– Det känns stort och ärofyllt att tilldelas detta stipendium, och det är fantastiskt att Stiftelsen ser det jag ser i projektet. Projektet har en anknytning till min egen historia, men jag tror också på musikens universella förmåga att öppna upp rum som vi annars inte har tillgång till. Musiken blir en kanal som överbryggar tid och rum. Med sin förmåga att ordlöst förmedla, gestalta och uttrycka skapar den också band från människa till människa. Genom musiken kan vi komma varandra närmare och bli större i vår mänsklighet och i vår empati. Föreställningen väver samma musik med texter ur Anders Rydells bok Stulen musik, och min förhoppning är att denna kombination av text och musik kan komma att fördjupa vår förståelse för en förlust som för alltid kommer att vara omätbar, säger Sofia Winiarski.
Stulen Musik bygger på Anders Rydells hyllade bok Stulen musik – Nazisternas plundringar och musik som motstånd.
– Det är en relativt okänd del av Förintelsens historia som Sofia Winiarski nu sätter strålkastarfokuset på med sin gripande och vackra föreställning Stulen Musik. Det är min absoluta övertygelse att denna konsertupplevelse blir en enastående uppsättning och ett viktigt bidrag till att föra berättelser om Förintelsen vidare till nya generationer, säger Micael Bindefeld, Stiftelsens ordförande och initiativtagare.
Stipendiet som för tionde året i rad delas ut den 27 januari på internationella minnesdagen för Förintelsens offer. I år överlämnas stipendiet högtidligt av H.K.H. Prins Daniel på Dramaten i Stockholm.
Motiveringen lyder:
2025 års stipendium ur Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen tilldelas dirigenten Sofia Winiarski för den sceniska föreställningen och konserten Stulen Musik.
Sofia Winiarskis banbrytande projekt Stulen Musik återuppväcker delar av den judiska musik som under naziregimen stals, förbjöds och tystades. Med absolut gehör, respekt och konstnärlig nyfikenhet bygger Sofia en scenisk föreställning och formar ett unikt konstnärligt uttryck. Projektet skänker upprättelse till musik som tystnade, en påminnelse om hur förintelsen grep tag i varje del av judiskt liv. Sofia Winiarski förflyttar gränserna för vår minneskultur och hedrar därmed inte enbart minnet av den stulna musiken. Hon väcker den till liv.
Stulen Musik framförs på följande platser under 2025:
Folkoperan, Stockholm den 10 och 17 oktober
Kulturhuset Spira, Jönköping den 22 oktober
Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala den 24 oktober
Malmö Live Konserthus, Malmö den 25 oktober
Norrlandsoperan, Umeå, datum ej fastställt
Ytterligare platser och datum kan tillkomma.
Sveriges Television följer arbetet med Stulen Musik, ett arbete som ska resultera i en dokumentärfilm.
För information besök Micael Bindefelds Stiftelsens hemsida: http://www.bindefeldstiftelse.se
Foto: Karl Gabor
Tidigare stipendiater:
2024: Christer Mattson & Thomas Johansson, forskare och professor
2023: Johan Palmgren, dokumentärfilmare
2022: Anna Florén, programchef på Voksenåsen
2021: Daniel Leviathan, arkeolog
2020: Alexander Ekman, koreograf och regissör
2019: Natalie Verständig & Anders Rydell, författare
2018: Mikael Jansson, fotograf
2017: Jacob Mühlrad, kompositör
2016: Adina Krantz & Nadine Gerson, grundare av föreningen Zikaron
2015: Sara Sommerfeld, skådespelare & Johan Romin, producent samt Örjan Henriksson, fotograf
För ytterligare information, kontakt med stipendiaterna eller med Micael Bindefeld vänligen kontakta:
Filip Jarl, presskontakt Bindefeld Kommunikation
Telefon: 070 -736 08 00
E-post: filip@bindefeldkommunikation.se