Pressrelease


Pressmeddelande 25 januari 2022
Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen tillkännager 2022 års stipendiat.

Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen delar varje år ut ett stipendium i syfte att stödja de som har en vilja att kommunicera, informera, bildsätta eller på annat sätt förmedla kunskap om Förintelsen till en bred svensk publik.

Den som i år tilldelas Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen är Anna Florén, programchef på Voksenåsen.

Den 2 november 1942 deporterades 529 norska judiska män, kvinnor och barn från Oslos hamn med skeppet Donau. Färden gick till Stettin i dåvarande Polen, därifrån vidare till Auschwitz. Vid ankomsten den 1 december togs 183 män ut till arbetstjänst, resten gasades ihjäl. Endast nio återvände levande till Norge. Totalt deporterades närmare en tredjedel av Norges judiska befolkning. Deporteringen av norska judar i november 1942 kan beskrivas som en vändpunkt i den svenska politiken under kriget och som ett uppvaknande för den pågående Förintelsen. Aktionen mot de norska judarna i november 1942 fick stort utrymme i svensk press och blev det årets mest omtalade nyhet. Norska judar som efter detta flydde över gränsen till Sverige fick nu stanna. Den politiska förändringen visade sig också då Danmarks judar hotades hösten 1943, och 95 procent eller cirka 7 000 personer flydde över till Sverige där de välkomnades.

Voksenåsen är Norges nationalgåva till Sverige som tack för den hjälp Sverige bistod Norge med under andra världskriget. På Voksenåsen kan besökare genom Hågkomstresor ta del av det som utspelade sig i det av nazityskland ockuperade Norge. Under dessa Hågkomstresor besöks minnesplatser som kajen i Oslo där norska judar deporterades, fånglägret Grini, fängelset Akershus, avrättningsplatser samt så kallade snubbelstenar som markerar platser där mördade judar levde. Årets stipendium ska användas till att ge fler svenska ungdomar möjlighet att genomföra Hågkomstresor.

– På Voksenåsen ser vi det som en stor och viktig uppgift att informera framför allt ungdomar i våra grannländer om Förintelsen, vi upplever att detta många gånger är ny kunskap. Vi kan verkligen göra skillnad och genom stipendiet ökar våra möjligheter att försätta utveckla vårt arbete och nå ut till flera skolor runt om i landet. Samtidigt som det är ett erkännande för hela Voksenåsen, säger Anna Florén programchef på Voksenåsen.

För detta projekt tilldelas Anna Florén, programchef på Voksenåsen, årets stipendium om 650.000 kronor från Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen.

– Det Norge utsattes för under andra världskriget är en oerhört stark och viktig del av nordisk Förintelsehistoria. Trots närheten till Norge är deporteringen av norska judar relativt okänt i Sverige idag. Det är en fruktansvärd del av Norges historia som också kunde ha blivit vår. I och med stipendiet ges Voksenåsen nu en fantastisk möjlighet att kunna berätta vidare och låta fler personer ta del av vår gemensamma historia, säger Micael Bindefeld, Stiftelsens ordförande och initiativtagare.

Stipendiet är uppdelat i två delar. 100 000 kronor av stipendiesumman går till en arrangerad Hågkomstresa för nästa generations svenska opinionsbildare. En utbildningsresa för ett 30-tal utvalda personer under november 2022. Resterande 550 000 kronor placeras i en fond dit lärare men även privatpersoner kan söka bidrag för att kunna göra dessa Hågkomstresor tillsammans med Voksenåsen.

– Det blir en gemensam resa med framtidens opinionsbildare inom såväl politik, näringsliv och media. En helt unik resa som bidrar till ökad kunskap här och nu men det är även en viktig resa för framtidens kunskapsöverföring. Årets stipendium skapar också goda förutsättningar för ett stort antal personer med ungdomar i fokus att få ta del av Hågkomstresorna och med det lära sig mer om Förintelsen i vårt närmaste grannland, säger Micael Bindefeld.

Stipendiet delas ut den 27 januari på den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Årets stipendium delas ut av Utrikesminister Ann Linde på Dramaten i närvaro av bland annat H.K.H. Kronprinsessan Victoria och H.K.H. Prins Daniel.

Stiftelsens motivering lyder:
2022 års stipendium tilldelas Anna Florén, programchef på Voksenåsen för hennes arbete
med utbildning och hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser i Norge.

Stipendiet bidrar till att uppmärksamma Förintelsens autentiska minnesplatser i vårt grannland och möjliggör för svenska skolungdomar att lära sig om konsekvenserna av antisemitism. När historien kommer så nära intill, blir den en ofrånkomlig del även av oss.
På detta sätt bidrar Voksenåsens projekt till att hålla minnet av Förintelsen vid liv.

För ytterligare information besök Micael Bindefelds Stiftelses hemsida: http://www.bindefeldstiftelse.se

Bildbank med bilder och film som presenterar projektet finns här: https://bit.ly/3KJ4G8S
Foto: Karl Gabor.
Film: Voksenåsen.

Tidigare stipendiater:
Sara Sommerfeld & Johan Romin
Örjan Henriksson
Adina Krantz & Nadine Gerson
Jacob Mühlrad
Mikael Jansson
Anders Rydell
Natalie Verständig
Alexander Ekman
Daniel Leviathan

För ytterligare information eller kontakt med stipendiaten och/eller Micael Bindefeld vänligen kontakta:

Filip Jarl, presskontakt Micael Bindefeld AB
Tel: 070 – 736 08 00
filip.jarl@bindefeldab.se