Pressrelease


Pressmeddelande 25 januari 2023

Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen tillkännager 2023 års stipendiat 

Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen delar varje år ut ett stipendium i syfte att stödja dem som har en vilja att kommunicera, informera, bildsätta eller på annat sätt förmedla kunskap om Förintelsen till en bred svensk publik. 

Den som i år tilldelas Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen är Johan Palmgren och hans filmprojekt om insamlandet av artefakter med koppling till Förintelsen.

2021 fick Johan Palmgren i uppdrag i att dokumentera vittnesmål i samband med överlämnandet av föremål med kopplingar till Förintelsen. Ett material som sedermera ska överlämnas till Sveriges museum om Förintelsen och bli en del av museets permanenta samlingar. Detta sådde ett frö hos Johan Palmgren om att skapa en längre dokumentärfilm där föremål får liv genom historien och vittnesmålen. I skapandet av dokumentärfilmen söker Johan Palmgren efter okända och unika vittnesmål kopplade till alla typer av föremål så som brev, dagböcker, fotografier eller artefakter. Upplevelser och minnen vi aldrig får glömma. Fragment som vart och ett är en viktig del i beskrivningen av en av mänsklighetens mörkaste tidsepoker.

– Vid en första anblick kan föremål som en båtbiljett, en knapp eller servett te sig som döda ting. När jag får sätta mig ner med personen som har föremålet i sin ägo och jag får hela historien bakom objektet så får det liv. Tingen blir symboler för något mycket större. Personer som tidigare inte fått komma till tals får nu möjligheten att berätta historier som hjälper oss att minnas och föra kunskap vidare så att vi aldrig glömmer Förintelsen, säger Johan Palmgren.

För detta projekt tilldelas Johan Palmgren årets stipendium om 350.000 kronor från Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen. Dokumentärfilmen ska färdigställas och TV-sändas under andra halvan av 2023.

– Vi lever i en tid där Förintelsen och dess historia utsätts för förvanskning, förändring och försök till förfalskning. Det finns en stor farhåga att länder och grupper succesivt försöker förändra och förflytta historien. Då blir allt som handlar om faktisk dokumentation, som Johan och hans fantastiska filmprojekt är, så otroligt viktigt. Min Stiftelse och jag är därför oerhört stolta över att få vara en del av detta projekt, säger Micael Bindefeld, Stiftelsens ordförande och initiativtagare.

Stipendiet delas ut den 27 januari på den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Årets stipendium delas ut av Kardinal Anders Arborelius, på Dramaten i närvaro av bland andra Statsminister Ulf Kristersson, partiledare och ministrar.

Stiftelsens motivering lyder: 

2023 års stipendium tilldelas Johan Palmgren och hans filmprojekt om insamlingen av föremål med koppling till Förintelsen. En servett, en fingerborg eller en randig jacka. Minnet av Förintelsen ligger inkapslad i de allra enklaste ting. Med detta unika arbete, dokumenterar Johan Palmgren berättelser som väcker liv i personliga ägodelar från Förintelsen. Föremålen öppnar dörrar till historien. Johan Palmgrens film förevigar skildringarna för framtiden.

För ytterligare information besök Micael Bindefelds Stiftelses hemsida: http://www.bindefeldstiftelse.se

Bildbank med bilder och film som presenterar projektet finns här: http://shorturl.at/eiDHI

Foto: Karl Gabor

Film: Johan Palmgren

Tidigare stipendiater:

2022: Anna Florén, programchef på Voksenåsen.
2021: Forskaren och arkeologen Daniel Leviathan.
2020: Koreografen och regissören Alexander Ekman.
2019: Författarna Natalie Verständig och Anders Rydell.
2018: Fotografen Mikael Jansson.
2017: Kompositören Jakob Mühlrad.
2016: Adina Krantz och Nadine Gerson, grundare av föreningen Zikaron
2015: Skådespelaren Sara Sommerfeld, producenten Johan Romin och fotografen Örjan Henriksson. 

För ytterligare information eller kontakt med stipendiaten och/eller Micael Bindefeld vänligen kontakta: 

Filip Jarl, presskontakt Micael Bindefeld AB

Tel: 070 – 736 08 00 

filip.jarl@bindefeldab.se