Pressrelease


Stockholm, 26 januari 2018

Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen tillkännager 2018 års stipendiat

Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen delar varje år ut ett stipendium i syfte att stödja dem som har en vilja att kommunicera, ge information, bildsätta eller på annat sätt förmedla kunskap till en bred publik med berättelser om Förintelsen.

Årets stipendiat är modefotografen Mikael Jansson. Årets stipendium delas ut av Prinsessan Christina, Fru Magnuson på Kungliga Dramatiska Teatern på Förintelsens minnesdag den 27 januari klockan 14:00.

Stiftelsens motivering:
2018 års stipendium tilldelas fotografen Mikael Jansson, till stöd för hans omfattande porträttserie ”Witnesses” av överlevande från Förintelsen. Genom att avbilda den sista generationens överlevande, bidrar Mikael Jansson till en ovärderlig dokumentation vars blotta existens blir ett levande bevis som omöjliggör för framtida generationer att förneka eller förminska Förintelsen.

Mikael Jansson tillhör den yttersta världseliten inom sitt yrke och har under flera decennier porträtterat artister, skådespelare och modeller till världens mest prestigefyllda magasin. Nu har han tagit sig an ett projekt av helt annan karaktär.

Under otaligt många resor genom Sverige har Mikael Jansson träffat, porträtterat och samlat in vittnesmål från upp emot 100 överlevande från Förintelsen. I avskalade, svartvita bilder träder nu den sista generation, som upplevde Förintelsen, fram som levande vittnen till Nazitysklands utrotningspolitik. Några av dem har berättat sin historia tidigare. En del av dem har inte ens berättat för sina egna barn. Förrän nu.

Med stöd av Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen får Mikael Jansson möjlighet att genomföra detta viktiga projekt.

– Att få genomföra det här projektet, träffa alla dessa människor och höra deras berättelser har berört mig betydligt starkare än vad jag någonsin kunde föreställa mig. Det är så oerhört viktigt att det som har hänt, inte får glömmas. Därför känns det fantastiskt att få ta emot detta generösa stipendium så att jag genom såväl bilder som filmsekvenser kan dokumentera detta för all framtid, säger Mikael Jansson.

Projektet utmynnar i en utställning som kureras av Daniel Birnbaum, överintendent på Moderna Museet, i samarbete med avdelningen Konst/Design och Mode på Kulturhuset Stadsteatern. Utställningen ”Witnesses” kommer att visas på Kulturhuset Stadsteatern från oktober 2018.

– Mikael har ett fantastiskt sätt att närma sig de människor han arbetar med. Han inger ett enormt förtroende och förvaltar sedan det förtroendet. Resultatet av hans arbete blir därför alltid bilder med ett osedvanligt djup och stark berättelse. Stiftelsens styrelse har varit rörande överens om vikten och värdet av att finansiera detta unika projekt, så att världen kan dra lärdom av det som hänt, säger Micael Bindefeld, Stiftelsens ordförande och initiativtagare.

Mikael Janssons projekt ”Witnesses” erhåller 400 000 kronor.

För mer information besök Stiftelsens hemsida: www.bindefeldstiftelse.se

För ytterligare information, pressackreditering eller kontakt med Mikael Jansson och/eller Micael Bindefeld vänligen kontakta:

Jenny Andersson

070 – 768 44 46

jenny.andersson@bindefeldab.se