Pressrelease


Stockholm, 25 januari 2017

Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen tillkännager 2017 års stipendiat

Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen delar varje år ut ett stipendium i syfte att stödja dem som har en vilja att kommunicera, ge information, bildsätta eller på annat sätt förmedla kunskap till en bred publik med berättelser om Förintelsen. Årets stipendiat är kompositören Jacob Mühlrad och stipendiet delas i år ut av H.M. Drottning Silvia på Kungliga Dramatiska Teatern på Förintelsens minnesdag den 27 januari.

Stiftelsens motivering lyder:

2017 års stipendium tilldelas Jacob Mühlrads unika körverk om morfadern Michael Blimans tid i koncentrationslägren Auschwitz och Bergen-Belsen. Med morfaderns vittnesmål och de frågor Jacob aldrig fick svar på, väver han med musikens kraft samman en överlevandes berättelse och de följande generationernas ärvda sår i ett stycke som bär minnet av Förintelsen in i vår tid.

Jacob Mühlrads morfar ville aldrig berätta vad de tatuerade siffrorna på armen betydde när Jacob som 10-åring nyfiket frågade. I ett unikt körverk skapar han ett fiktivt samtal mellan sig själv och sin morfar om svårigheterna att berätta om det man själv inte kan förstå och de mest mörka stunderna under tiden som fånge. Jacob tar hjälp av de vittnesmål som hans morfar lämnat efter sig. Där orden inte räcker till fyller musiken tomrummet.

- Det är fantastiskt för mig att få ta emot detta generösa stipendium och genom mitt symfoniska körverk kunna berätta min morfars gripande historia. Jag ser det som en ära att få hedra min morfar och samtidigt bidra till att belysa vikten av att historien om Förintelsen förs vidare, säger Jacob Mühlrad.

Med stöd av Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen får Jacob Mühlrad möjlighet att färdigställa sitt projekt. Verket kommer framföras av Radiokören i Berwaldhallen med världspremiär den 14 oktober 2017.

Trots sina ringa 25 år anses Jacob Mühlrad vara en av Sveriges mest talangfulla kompositörer och en av de mest lovande i världen. Han är den yngsta kompositören som någonsin skrivit verk för stora scener som Kungliga Operan samt Berwaldhallen. Under 2016 hade hans verk Pan världspremiär på prestigefulla Carnegie Hall in New York.

- Stiftelsens styrelse har varit rörande överens om vikten och värdet av att finansiera detta musikaliska verk av Jacob Mühlrad. Det är viktigare än någonsin att tredje generationens överlevare nu ger sina far- och morföräldrars berättelser liv och förmedlar dem till omvärlden. Jag är övertygad om att detta körverk har en enorm potential att spridas över världen, säger Micael Bindefeld, Stiftelsens ordförande och initiativtagare.

Stipendiet delas ut på Förintelsens minnesdag den 27 januari av H.M. Drottning Silvia. Tillställningen äger rum från kl. 14:00 på Kungliga Dramatiska Teatern.

Jacob Mühlrads musikaliska projekt erhåller 300 000 kronor.

För mer information besök Stiftelsens hemsida: http://www.bindefeldstiftelse.se

För ytterligare information eller kontakt med Jacob Mühlrad och Micael Bindefeld vänligen kontakta:

Annika Hesselman

070 – 768 11 00

annika.hesselman@bindefeldab.se